Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 18 iunie 2024, lansarea volumului „Punctul de cotitură. Ruptură, continuitate și transformarea democrațiilor”, autor Radu Carp.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00, în prezența invitaților: Mihai Firică, Marga Bulugean, Mihai Ghițulescu, Lucian Dindirică.

„La doar câteva zile de la începerea războiului din Ucraina, Cancelarul german Olaf Scholz vorbea despre Zeitenwende, un punct de cotitură fundamental pentru Germania. Am ales ca traducerea în limba română a acestui concept să fie titlul cărții pentru că într-adevăr agresiunea Federației Ruse în Ucraina marchează un punct de cotitură, anticipat de un alt moment calificat drept schimbare fundamental, game – changer, alipirea ilegală a Crimeii în 2014…

Încă înainte de începutul războiului din Ucraina s-a pus întrebarea dacă există o ideologie care poate fi numită putinism și dacă acest putinism poate fi considerat o nouă formă de fascism – plecând de la premisa că fascismul nu circumscrie o singură perioadă istorică, ci poate fi regăsit și în cadrul regimurilor politice actuale. Scopul demersului nostru nu este de a analiza dacă ceea ce se întâmplă în prezent în Federația Rusă a dat naștere unei ideologii politice structurate pe care o putem numi putinism. Premisa de la care pornim este că putinismul este o ideologie în formare, centrată subțire, precum populismul. Dacă fascismul se poate manifesta și în prezent, nu doar în trecut, este o întrebare deschisă și vom prezenta argumentele pro și contra acestei afirmații. De răspunsul la această întrebare depinde și asimilarea putinismului cu fascismul…

Lui Vladimir Putin îi convine războiul de uzură: nu contează pierderile de vieți omenești, important este că producția militară crește, șomajul scade, iar rușii nu mai au timp să se gândească la alternative politice, fiind absorbiți de efortul de război.”

Radu Carp, despre volumul „Punctul de cotitură. Ruptură, continuitate și transformarea democrațiilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *