Lansare de carte

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, joi, 7 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului “Italienii. Istoria coloniilor de agricultori de lângă Craiova. Minoritățile în spațiul oltenesc”, autor Rodica Mixich.

La evenimentul vor participa:

  • Toma Rădulescu;
  • Elena Pârvu;
  • Ioana Grosaru;
  • Carmen Ionela Banță.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Conferinței Științifice Internaționale “Politică.Diplomație.Cultură”.


Biroul de Presă 

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Dublă lansare de carte

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, joi, 7 iunie 2018, începând cu ora 11:30, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea cărților “Mai are politica vreun sens? Instrumentele democrației și povara populismului”, autor Radu Carp, respectiv “Dumnezeu mă vrea aici. Radu Carp în dialog cu Eginald Schlattner”, autori Radu Carp și Eginald Schlattner.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Conferinței Științifice Internaționale “Politică.Diplomație.Cultură”.


Biroul de Presă 

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Pătura care citește

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, vineri, 8 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în Craiova, în părculețul de lângă Piața „Mihai Viteazul”, „Pătura care citeşte”. Proiectul a fost lansat la Timișoara în 2013, de Biblioteca Județeană „Sorin Titel”, instituție care deține și marca înregistrată, iar din 2015 s-a desfășurat și la Craiova.

Proiectul se desfășoară în cadrul Zilelor Municipiului Craiova, ediția a XXII-a, și încheie seria de acțiuni organizate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în perioada 1-8 iunie.

La fel ca în cazul edițiilor anterioare, craiovenii sunt așteptați să vină în centrul Craiovei cu o carte și o pătură pentru a se bucura de aer curat, cărți, muzică, pictură pe față, literatură și artă. Indiferent dacă cei care se află în căutarea unei reprize de lectură în aer liber vin direct de la serviciu, de la școală sau de oriunde altundeva, și nu au asupra lor o pătură sau o carte, biblioteca va pune la dispoziția tuturor cititorilor cărți și pături. Pentru că anul 2018 este Anul Centenar, craiovenilor le sunt pregătite mai multe surprize constând în cărți cu conținut istoric.

Alături de lectura în aer liber, participanții sunt invitați să viziteze expoziția de pictură realizată de membrii Cenaclului artiștilor plastici „Constantin Brâncuși” din Craiova. Artistul Bebică Ghiță va participa, de asemenea, la activități, realizând portrete pentru toți cei interesați. Locuri pe pătură le vor fi rezervate și elevilor de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. Mario Bunică și Daria Cojocaru, cu intervenții muzicale, respectiv Cristiana Badea, recital de poezie, vor susține momente artistice în fața tuturor celor prezenți. 

Angi Melania Cristea, profesor și scriitor, și Constantina Dumitrescu, scriitor, vor completa seria de surprize organizate de bibliotecă în cadrul acțiunii. Proiectul se va încheia prin organizarea unei tombole cu premii. Cinci cititori vor primi în dar cărți și materiale educative puse la dispoziție de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Continuăm un proiect care atrage o mulțime de copii. Ne dorim ca cei mai mulți dintre ei să fie utilizatorii de mâine ai bibliotecii și, cel mai important, ne dorim ca absolut toți participanții să înțeleagă utilitatea și importanța lecturii, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Proiectul „Pătura care citește” se desfășoară în baza parteneriatului încheiat între Biblioteca Județeană „Sorin Titel” și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și are menirea de a promova lectura într-un mediu nonformal și de a dezvolta și menține interesul pentru lectură.


Biroul de Presă 

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Deschiderea Conferinței Științifice Internaționale „Politică.Diplomație.Cultură.”

Mâine, 7 iunie, se vor deschide lucrările celei de-a cincea ediții a Conferinței Științifice Internaționale „Politică.Diplomație.Cultură”.

Timp de două zile, joi și vineri, 7 și 8 iunie, un număr de peste120 de profesori și specialiști din țară și străinătate vor dezbate la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și la Centrul de Restaurare al Facultății de Teologie din Craiova, subiecte științifice de actualitate, teme și direcții noi în cercetare, cultură, educație, relații internaționale și teologie.

Participanții, profesori și cercetători, specialiști și doctoranzi în domeniile științelor umaniste, științelor sociale sau studiilor culturale s-au înscris în cadrul conferinței cu prezentări dintre cele mai interesante. Toate detaliile privind desfășurarea conferinței, informații despre autori, prezentările personale ale tuturor participanților, programul manifestării și rezumatele tuturor comunicărilor înregistrate, sunt reunite în „Aman’s Book of Abstracts”, un suport științific disponibil spre consultare și descărcare pe site-ul web al conferinței. Între participanții ediției din acest an se regăsesc specialiști în domeniile științe politice, relații internaționale, sociologie, teologie, istorie și diplomație.

Deschiderea evenimentului va fi prefațată printr-o serie de alocuțiuni pe care le vor rosti invitați de seamă precum: Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, Î.P.S. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei,  prof. Ruxandra Vidu, președintele Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, prof. Corneliu Mihail Lungu, Academia Oamenilor de Știință din România, prof. Gheorghe Onișoru, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Alături de secțiunile deja tradiționale ale conferinței: politica, diplomația, istoria, relațiile internaționale și studiile europene, sociologia, respectiv studiile culturale și teologia, ediția a V-a include mai multe activități inedite. 

Astfel,  joi, 7 iunie, începând cu ora 11:30, se va desfășura dezbaterea intitulată „Uniunea Europeană și S.U.A, o ofensivă comună împotriva fenomenului știrilor false”, activitate moderată de Marga Bulugean, jurnalist, la care și-au anunțat prezența profesorii Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, respectiv Iulian Fota, Academia Națională de Informații. 

Cel de-al doilea eveniment este programat pentru ora 14:00 și constă în desfășurarea primei întâlniri în cadrul Forumului Economic Româno-Elen. La activitate și-au anunțat prezența înalte oficialități elene, reprezentanți ai Primăriei din Salonic și ai Regiunii Macedonia Centrală, dar și reprezentanți ai autorităților din Municipiul Craiova, județul Dolj și regiunea Oltenia. La lucrările Forumului va participa și Sabina-Mădălina Șomăcescu, Consul General al României la Salonic.

Cea de-a treia acțiune a primei zile, panelul de geopolitică cu titlul „Lumea la margine. Lupta pentru reorganizarea securității în Europa”, coordonată de profesorul Florin Păsătoiu, de la Universitatea din Craiova, este programată pentru intervalul 17:00-19:00 și se va desfășura în prezența reputatului expert în domeniul relațiilor internaționale, profesorul Richard Sakwa. În cadrul secțiunii vor mai susține comunicări profesorii și cercetătorii Luca Ratti, Italia, Leonid Gusev și Igor Seleznev, Federația Rusă, respectiv Cristian Nițoiu, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

De asemenea, pentru programul general al conferinței, s-a decis menținerea evenimentelor editoriale — lansările de carte. Nu mai puțin de 8 cărți vor fi lansate în cele două zile ale conferinței în care, atât în incinta bibliotecii cât și în curtea bibliotecii, vor fi organizate, trei expoziții de cărți și documente despre Marea Unire de la 1918 în context național și european și despre evoluția istorică a Craiovei.

Pragul de cinci ediții organizate reprezintă semnul maturității conferinței noastre. De la început, din 2013, am dezvoltat și diversificat în permanență această manifestare. Așa se explică faptul că, de la secțiunile inițiale consacrate unor domenii precum politica, diplomația și cultura, ne-am lărgit constant orizontul și aria de preocupare ajungând ca, în 2018, sub semnul Anului Centenar, să organizăm multiple lansări de carte, expoziții tematice, dezbateri și un forum economic la care și-au anunțat participarea autorități din România și Grecia. Vor fi două zile pline în care biblioteca va găzdui atât comunicări pe diferite teme de interes științific, cât și dezbateri și discuții la care sperăm să participe cât mai mulți craioveni”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Cea de-a cincea ediție a Conferinței „Politică.Diplomație.Cultură.” este organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Fundația „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România, Secția de Științe Arheologice și Istorice și Universitatea din Craiova, Facultățile de Științe Sociale și Teologie Ortodoxă, sub egida Consiliului Județean Dolj.

Site web: http://pdc.conferences.faaa.ro 

Biroul de presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”