ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează „Ziua Culturii Naționale” și împlinirea a 170 de ani de nașterea lui Mihai Eminescu prin organizarea mai multor evenimente culturale, menite să aducă un omagiu marelul poet național.

Un moment inedit va consta în expunerea unei pânze cu lungimea de 7 metri, pe care se regăsesc, cusute cu acul și ață, cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul”. Doamna Maria Todor, în vârstă de 73 de ani, este din localitatea Cugir. Vreme de trei ani, doamna Maria Todor a țesut pe pânză de cânepă versurile poeziei „Luceafărul”, pe care a învățat-o încă din copilarie. „Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit într-o noapte, după ce recitisem pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”. Atunci m-am hotărât să „scriu” cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povestește doamna Maria Todor.

O altă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu constă în expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”. În holul bibliotecii vor putea fi văzute, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași. Acest proiect cultural de anvergură constituie un profund omagiu adus „poetului nepereche”. „Din acest Corpus de ediții se vor vedea modulațiile textului din ediție în ediție, schimbarea punctuației, a unor termeni, comentariile diferite însemnând diversitate de interpretări – și se vor desprinde învățămintele necesare, dintre care unul va fi important: fiecare epocă a dorit un Eminescu al ei, reprezentativ pentru aspirațiile, viziunile, sentimentele ei”, menționează Aurel Ștefanachi, directorul TipoMoldova, în oferta editorială.

UN BULGĂRE DE HUMĂ

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, la ora 11.00, în Sala „Marin Sorescu”, în cadrul seriei de evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, vizionarea filmului „Un bulgăre de humă”.

Filmul românesc „Un bulgăre de humă” a fost realizat în anul 1989, în regia lui Nicolae Mărgineanu după un scenariu de Mircea Radu Iacoban și aduce în prim-plan prietenia dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu. În rolurile principale interpretează actorii Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae. La eveniment vor participa elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, coordonați de prof. Alina Vancica și prof. Stoian Cristina.

 

EMINESCIANA

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, la ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, vernisajul expoziției de artă plastică „Eminesciana”.

În prezența invitaților Nicolae Marinescu, Ovidiu Bărbulescu și Elmira Sebat, artiștii Cristofir Ana Maria, Dobrin Albert, Gaşpar Lidia, Grădinaru Florin, Ionescu Liana, Rădulescu Gabriela, Sălcianu Nela Marinela, Scarlat Ileana Claudia, Stoian Cosmin, Scurtu Dan, Panait Bogdan și Goanţă Sorin, din grupul artiștilor plastici Art Amicis, vor expune lucrări ce ilustrează versuri semnate de poetul Mihai Eminescu. Prezentarea lucrărilor va fi realizată de prof. Magda Buce Răduț.

În cadrul vernisajului va fi organizat și un moment muzical susținut de Ada Apan, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arta „Marin Sorescu” și Bogdan Olaru, student la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, Departamentul de arte – clasa de canto a conf. univ. Elmira Sebat. La pian va acompania  prof. asociat Ivona Stănculeasa.

Mihai Eminescu – 170 de ani de la naștere

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin organizarea unei expoziții de carte intitulată „Mihai Eminescu – 170 de ani de la naștere”. Expoziția va putea fi vizitată începând de miercuri, 15 ianuarie 2020, în Salonul expozițional al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Dintre titlurile expuse în cadrul expoziției dedicate marelui poet amintim:  Mihai Eminescu, Opere, Vol. I – Poezii tipărite în timpul vieții, ediție critică îngrijită de Perpessicus, Fundație pentru Literatură și Artă „Regele Carol II”, 1939, Mircea Eliade, Despre Eminescu și Hașdeu, Iași, Editura Junimea, 1987, Mihai Eminescu, Gedichte, București, Editura Universal Dalsi, 1999, George Călinescu – Istoria literaturii române de la origini până în prezent, Madrid, Editura Nagard, 1980, Saluc Horvat – Mihai Eminescu: repere biobibliografice: dicționar cronologic, Iași, Editura Tipo Moldova, 2013, Ediții – Mihai Eminescu – 170 de ani de la naștere 1850-2020, Iași, Editura Tipo Moldova, 2019.