Salonul de iarnă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman˝ găzduiește, în Galeria de artă, „Salonul de iarnă” al Cenaclului Artiștilor Plastici Constantin Brâncuși din Craiova.

Expoziția este alcătuită din 15 picturi în ulei realizate de artiștii locali Bebică Ghiță, Teodora Ciolan, Georgeta Șerban, Antoneta Oltei, Antoneta Cocoș – Andreescu și Cristina Chirea. Tablourile invită la meditație și reverie și aduc în actualitate peisajele urbane sau rustice specifice iernilor de odinioară , cu multă zăpadă și veselie.

Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii ianuarie 2020.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte și revistă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova organizează miercuri, 18 decembrie 2019,la ora 17:30, în Holul de Onoareal Muzeului de Artă, lansarea volumuluiSimona”, autori Alice Năstase Buciuta și Dara Codescu, precum și ediția festivă a revistei „Tango-Marea Dragoste”.

Evenimentul editorial va fi moderat de Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Și-au anunțat participarea Alice Năstase Buciuta, Dara Codescu, Lavinia Pintea Tatomir și Constantin Preda.

Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta au scris împreună cartea „Simona”, dedicată jurnalistei și scriitoarei Simona Catrina, recent dispărută dintre noi. Volumul este o îmbinare de confesiuni și dezvăluiri din care nu lipsesc nici plânsul, dar nici râsul, atât de definitoriu pentru felul Simonei de a vedea lumea, o urzeală de doruri și amintiri în care sunt prinse, ca niște giuvaeruri, texte inedite, splendide, spumoase, valoroase, pline de umor, scrise de Simona Catrina”.

Alice Năstase Buciuta

 Alice Năstase Buciuta este scriitoare și jurnalistă, filolog și psiholog, doctor în științe politice, autoare a numeroase cărți și redactor șef al revistei Tango-Marea Dragoste, pe care a creat-o împreună cu Simona Catrina, în urmă cu 15 ani.

Dara Codescu este scriitoare și jurnalistă, filolog și profesor, cronicar Tv și radio – și mama Simonei Catrina.

Noua ediție a revistei Tango-Marea Dragosteeste o ediție festivă, dedicată marilor personalități ale prezentului, iar în paginile sale își dau întâlnire cei mai frumoși și mai iubiți reprezentanți ai lumii culturale și artistice din țara noastră, într-un șir de interviuri de colecție cu: Marina Constantinescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patalpievici, Ioana Nicolaie, Cristian Bădiliță, Viorel Ilișoi, Nadine Voindrouh, Ramona Popescu sau dirijorul Alessandro Cedrone. Nu lipsesc din revistă întâlnirile cu personalități ale Craiovei, precum soții Cornelia și Mihai Anghel – creatorii vinurilor de la Domeniul Coroanei Segarcea, Ramona Berceanu și povestea restaurantului Epocasau doctorii Simona și Gabriel Ianoși.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

SĂ FIM MAI BUNI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a încheiat vineri, 13 decembrie 2019, a zecea ediție a campaniei „Să fim mai buni”. De-a lungul celor trei săptămâni de campanie, la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au venit numeroși copii care au vrut să doneze o jucărie, bilanțul campaniei fiind, ca de fiecare dată, pe măsura așteptărilor. Nu mai puțin de 20 de cutii pline cu jucării așteaptă acum să ajungă la copiii defavorizați.

Joi, 19 decembrie 2019, la ora 8.30, bibliotecarii vor duce jucăriile colectate la Școala Gimnazială Teslui, Grădinița Teslui, Școala Gimnazială Gângiova, Grădinița Gângiova, Școala Tărțăl, precum și Grădinița Țărțăl.

La această campanie de strângere de jucării au participat copiii de la unitățile de învățământ înscrise în proiectul „Grădinița pentru prichindei și copii mai măricei”, coordonați de cadrele didactice, dar și alți micuți cititori ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care au aflat despre această acțiune și au dorit sa facă o surpriză în prag de sărbători altor copii.

Campania „Să fim mai buni” a avut un dublu rol. Copiii înscriși în proiect au învățat să dăruiască, să aducă zâmbetul pe buze copiilor mai puțin norocoși decât ei, iar copiii la care vor ajunge jucăriile se vor bucura și își vor petrece sărbătorile de iarnă în compania darurilor primite.

 

Un cititor, o carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” înființează marți, 17 decembrie 2019, în cadrul proiectului „Un cititor, o carte”, primul „colț de bibliotecă”, la Școala Primară din Țârțăl. Proiectul s-a derulat în perioada aprilie – decembrie 2019 și a avut ca scop colectarea de cărți din bibliografia școlară pentru clasele I-VIII, pentru a asigura elevilor accesul la lectură. Rafturile de bibliotecă vor fi amplasate în cadrul școlilor din mediul rural, acolo unde nu există o bibliotecă publică.

Prima școală care va beneficia de raftul de bibliotecă va fi Școala Primară Țârțăl, din județul Dolj, urmând ca pe viitor să colaborăm și cu alte școli interesate de a fi beneficiarii acestui proiect.

Marți, 17 decembrie, la ora 09.30, bibliotecarii de la secția „American Corner” vor merge la Școala din localitatea Țârțăl pentru a duce aproximativ 100 de cărți, dar și rechizite și jucării, donate de voluntari, elevi de la școlile gimnaziale din Crușeț, județul Gorj, respectiv „Sfântul Gheorghe” și  „Gheorghe Țițeica”, din Craiova, dar și de la Colegiul Național „Elena Cuza”,  precum și de studenții înscriși în anul I la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Craiova.

„Biblioteca, prin proiectele sale, vine și de această dată în sprijinul comunității, depășind granițele orașului nostru. Ideea înființării unui raft de bibliotecă în școlile din mediul rural este salutară, în special acolo unde distanța mare dintre sate împiedică micii elevi să aibă acces la biblioteca publică locală. În acest fel asigurăm o parte din materialul necesar desfășurării orelor de curs, dar și materiale suplimentare pentru cei mai avizi cititori. Am ales școala primară Țârțăl ca primă beneficiară a acestui proiect datorită colaborării noastre anterioare, dar și pentru că am simțit dorința de a ajuta micuțul colectiv de elevi. Vom continua acest proiect și în anii următori, încercând să atragem cât mai mulți voluntari din rândul profesorilor, elevilor, dar și din rândul studenților. Așteptăm cu interes ca și alte școli și licee craiovene să ni se alăture și să contribuim împreună la bunăstarea comunității din care facem cu toții parte.”, a declarat Mădălina Băileșteanu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

„Proiectul inițiat de biblioteca județeană este menit să ajute comunitatea din care facem parte cu toții, într-un mod simplu, dar necesar, prin îndepărtarea unor impedimente în ceea ce privește dezvoltarea culturală armonioasă a elevilor din mediile rurale. Noi, bibliotecarii, am colaborat de ani de zile, sub diferite forme și denumiri ale proiectelor, cu unicul scop al creării unei egalități de șanse pentru toate mediile din care provin copiii, de data aceasta unindu-ne forțele în acest proiect.”- Sofia Cercel, bibliotecar.

„Acest proiect ne dă prilejul noua, tuturor, să fim mai buni. Așa cum spune și colindul străvechi: Române, când ajungi Crăciun frumos, nu uita să fii mai bun! „- Carmen Tică- bibliotecar.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

LANSARE DE CARTE

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 16 decembrie 2019, la ora 12.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989)”, volum coordonat de Ioan Lascu.

Întâlnirea va fi moderată de Ioan Lascu, iar Emil Boroghină, Nicolae Coande, Nicolae Marinescu, Tudor Nedelcea și Ionel Bușe vor participa în calitate de invitați.

„Ganditor și scriitor, Ion D. Sârbu, recuperat la adevărata lui valoare în postumitate, rămâne un martor lucid al istorie și un critic irepresibil al totalitarismului comunist. În opera lui, mijloacele ficțiunii literare se împletesc cu reflecția, cu ideile morale și filosofice. Comentariile politice, diatribele îndreptate împotriva unui regim inuman și a ideologiei lui, sunt apreciabile prin incisivitate, sinceritate și curaj.”

Ioan Lascu

 

CELULA „0”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 14 decembrie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, la ora 11.00, lansarea volumului „Celula 0”, autor Ion Dascălu.

La lansarea de carte vor participa invitații Dan Lupescu, Mihai Marcu, Mișu Fotache și Sevastian Cercel.

„Aveți în mână o carte document, o carte privind istoria națională a României – cu segmentul specializat în loviturile de stat! Carte scrisă cu aplomb și în cunoștință de cauză. Se pare că este prima carte, apărută în ultimii ani, care tratează soarta lui Nicolae Ceaușescu în timpul și după evenimentele din sângerosul decembrie 1989!

Autorul, trăitor al acelor zile de foc pentru România – 22-25 decembrie 1989 – și chiar implicat în desfășurarea evenimentelor fierbinți, are meritul de a ne prezenta – sub diverse forme – fața nevăzută a acțiunilor organelor abilitate cu securitatea statului și a conducerii lui.” – Mihai Marcu, prefața volumului „Celula 0”

AJUNUL CRĂCIUNULUI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în intervalul 16-19 decembrie o nouă activitate dedicată celor mici. Participanților înscriși în proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” le propunem vizionarea filmului „Ajunul Crăciunului”. Produs și regizat de Arthur Rankin, Jr. și  Jules Bass, filmul de animație „Ajunul Crăciunului” este dublat în limba română.

Filmul propus spre vizionare reprezintă o fabulă animată inspirată de poemul lui Clement Moore. Se pare că un locuitor al orășelului Junctionville l-a înfuriat pe Moșu’ numindu-l „un mit fraudulos” și de aceea scrisorile către Moș Crăciun sunt returnate copiilor. Scepticul Albert Mouse trebuie să fie adus cu picioarele pe pământ „și lăsat un pic să se întrebe de ce.” Albert este astfel convins să se schimbe, iar melodia lui va deschide calea pentru vesela revenire a lui Moș Crăciun în oraș.

Vor participa preșcolari și școlari de la următoarele grădinițe și școli programate astfel:

Luni, 16 Decembrie

10.00-11.00 Colegiul Național „Frații Buzești”

11.00-12.00 Grădinița „Elena Farago”

 

Marți, 17 Decembrie

10.00-11.00 Colegiul Național „Frații Buzești”- Grădinița „Otilia                                              Cazimir”

11.00-12.00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”

 

Miercuri, 8 Decembrie

09.00-10.00 Școala Gimnazială „Traian”

10.00-11.00 Grădinița „Paradisul Copiilor”

11.00-12.00 Grădinița „Sfânta Lucia”

 

Joi, 19 Decembrie

10.00-11.00 Grădinița „Elena Farago”

11.00-12.00 Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”

ÎN LUMEA BALETULUI

Biblioteca Județeana „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 16 decembrie 2019, începând cu ora 17.00, în sala „Marin Sorescu”, evenimentul intitulat „În lumea baletului”.

Timp de două ore, publicul meloman va putea viziona spectacolul de balet „Winter Dreams – Visuri de iarnă”, un spectacol în distribuția originală, produs și regizat pentru BBC Television de Derek Bailey, înregistrat la Royal Opera House, Covent Garden, în 1990 și reeditat în 2016. Coregrafia spectacolului este semnată de Kenneth MacMillan, iar peisajele și costumele au fost concepute de Peer Farmer. Baletul lui Macmillan s-a inspirat din piesa de teatru Three Sisters (1900) a lui Anton Chekhov, numită uneori drept una dintre cele mai bune patru piese ale sale, împreună cu „Livada cu vișini”, „Pescărușul” și „Unchiul Vania”. Piesa se referă la relațiile complexe ale celor trei surori dintr-un oraș provincial, de garnizoană rusă, la începutul secolului XX. Toți protagoniștii au „vise de iarnă” de a se întoarce la Moscova, unde își imaginează că viața lor ar fi mai împlinită. Acțiunea din balet nu reflectă toate evenimentele și incidentele din piesă, coregraful MacMillan menționând: „Deși personajele din balet poartă numele celor din piesă, nu am încercat o reeditare coregrafică a întregii povești. Uneori, coregrafia reflectă viața interioară a personajelor, alteori narațiunea. Am încercat să surprind atmosfera și melancolia capodoperei lui Cehov ”.

Evenimentul va fi prezentat de profesor Maria Barbărasă.

Human Rights as a Foundation for Democracy

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 10 decembrie 2019, în sala „Marin Sorescu”, la ora 14:30, dezbaterea „Human Rights as a Foundation for Democracy”.

La dezbatere participă studenții Universității din Craiova – Facultatea de Litere, Departamentul de studii anglo-americane și germane, respectiv Facultatea de Științe Politice. În cadrul evenimentului, studenții din Craiova vor intra în direct, cu ajutorul sistemului de video conferință, cu studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, și vor dezbate noțiuni privitoare la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, precum și importanța respectării acestora într-un stat democratic.

Discuțiile vor fi coordonate de  dr. Maria Rybakova, profesor Fulbright în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Filosofie și Științe Socio-Politice.

Dr. Maria Rybakova este autoare a cinci cărți și numeroase povestiri. Opera ei a fost publicată în mai multe limbi străine: rusă, engleză, germană, spaniolă, franceză și bosniacă. A studiat greaca și latina și a obținut un doctorat în Limbi Clasice la Universitatea Yale. A predat la Universitatea de Stat din San Diego și ulterior a primit mai multe burse de studiu la: Institute for Advanced Study, Central European University, Budapesta,New Europe College, București, respectiv Brown Foundation Fellows Program, la Dora Maar Houseîn Menerbes, Franța.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansări de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 10 decembrie 2019, începând cu ora 12,00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „Azi despre ieri… Mihaela Albu în dialog cu Theodor Damian, Mihai Neagu Basarab, Tudor Nedelcea, Irina Grigorescu Pană, Steluța Pestea Suciu”, „Azi despre ieri… Mihaela Albu în dialog cu Dinu Zamfirescu”, ale autoarei Mihaela Albu, respectiv „Caiete Macedonskiene”, volumul 1, autor Ion Munteanu.

Evenimentul va fi moderat de Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, și se va bucura de prezența scriitorilor Irina Macedonski,Mihaela Albu, Ioan Lascu, Tudor Nedelcea,Ion Munteanu, Nicolae Marinescuși Mircea Pospai.

 

„O dată cu volumul acesta, intenționăm să deschidem o serie pe care o dorim cât mai cuprinzătoare atât ca durată, dar mai ales ca informație. Titlul volumelor – Azi despre ieri, interviuri cu diverse personalități ale culturii noastre– poate fi decodat cu ușurință. De fiecare dată, cel intervievat este invitat să creioneze profilul unor destine întâlnite în viață, îndeosebi sub aspectele lor omenești: întâmplări, evenimente, atitudini, prietenii, experiențe, impresii, etc.”

Mihaela Albu

 

„Al. Macedonski nu elaborează un nou concept de poezie, dar trasează contururile unei diversități poetice, alcătuiește, am zice, un nou tablou cu multe căsuțe goale al sistemului periodic al elementelor lirice. După acțiunea poetică macedonskiană se configurează noi constituenți și noi algoritmi de performanță lirică și poate așa se explică de ce, după primul război mondial asistăm la o extraordinară revoluție în diversitate a contextului poetic. Ca mare poet, Al. Macedonski este un produs, o creație al (a) posterității critice. În timpul vieții era cunoscut numai ca poet extravagant, nonconformist, chiar ca un saltimbanc incurabil, capabil de gesturi și texte funambulești. El a ținut foarte mult la o imagine publică de revoltat anarhic, a insistat să fie intens personalizată persoana, iar nu opera sa, care a ajuns la descoperirea ulterioară prin intermediul criticii”.

Aurel Goci, prefața volumului Caiete Macedonskiene


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”