Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” difuzează, în premieră pentru România, înregistrarea spectacolului „Otello”, de Giuseppe Verdi, pus în scenă la Opéra Bastille, din Paris, în regia lui Andrei Șerban. Această vizionare este oferită în cadrul activității „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”.

Spectacolul va putea fi vizionat în premieră miercuri, 1 aprilie 2020, la ora 20.00, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și pe contul de Youtube – Biblioteca Aman, la acceași oră, precum și pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, joi, 2 aprilie 2020, începând cu ora 11.00.

Activitatea „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban” este una dintre numeroasele activități incluse în proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă”, proiect prin care încercăm să le fim alături și să venim în întâmpinarea dorințelor utilizatorilor Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Cursul de Limba Engleză pentru adulți (online)

De-a lungul perioadei speciale pe care societatea noastră o traversează, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” implementează proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”.

Alături de celelalte activități demarate până în prezent, înregistrări diverse, difuzate pe pagina de Facebook a bibliotecii, expoziții online de carte ș.a.m.d., începând de astăzi, 27 martie 2020, biblioteca difuzează scurte materiale digitale pentru învățarea limbii engleze. Acțiunea face parte din seria cursurilor de învățare a unei limbi străine și reprezintă modalitatea exclusiv online pe care bibliotecarii o propun cursanților, în majoritate adulți, cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani.

Activitatea va avea frecvență săptămânală. În fiecare zi de vineri, până la finalul situației delicate pe care o traversăm, la ora 14:00, un nou material educațional va fi încărcat pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” (https://www.facebook.com/biblioteca.aman/). Alături de noțiunile gramaticale, materialele digitale vor aborda și elemente de vocabular, precum și diferite acțiuni și experiențe uzuale.

Programul de învățare a limbii engleze se înscrie în seria de proiecte de învățare și dezvoltare continuă pe care Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” le organizează în mod regulat pentru persoanele adulte.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia  Aman” continuă activitatea „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”, în cadrul căreia oferim utilizatorilor noștri posibilitatea de a vedea, în premieră pentru România, spectacole de teatru și operă jucate pe marile scene din străinătate și care poartă amprenta marelui regizor Andrei Șerban. Înregistrările acestor spectacole fac parte din colecția donată de Andrei Șerban și se vor regăsi în fondul „Andrei Șerban” din Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Astfel, în zilele de luni și marți vom difuza spectacolul de opera „L’italienne à Alger” (Italianca în Alger), drama scrisă de Gioacchino Rossini în anul 1831 și pusă în scena la Paris, în regia lui Andrei Șerban.

Spectacolul va putea fi vizionat în premieră luni, 30 martie 2020, la ora 20.00, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru si Aristia Aman” și pe canalul de youtube- Biblioteca Aman, la aceeasi oră, precum și marți, 31 martie 2020, începând cu ora 11.00, pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

 

Bibliografia pentru Bacalaureat disponibilă online

De-a lungul perioadei speciale pe care societatea noastră o traversează, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” implementează proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. Alături de celelalte activități demarate până în prezent, înregistrări diverse, difuzate pe pagina de Facebook a bibliotecii, expoziții de carte ș.a.m.d., începând de astăzi, 25 martie 2020, liceenii aflați în an terminal dispun de o platformă digitală la care pot apela în vederea pregătirii examenului de Bacalaureat.

Accesând site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” (www.aman.ro), secțiunea dedicată proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!” (http://aman.ro/citim-impreuna-ramanem-impreuna-stam-acasa/), liceenii sunt invitați să descopere și să lectureze întreaga bibliografie consacrată domeniului Limba și Literatura Română (http://aman.ro/bibliografie-bacalaureat/). Vor descoperi cele șase categorii de poezie recomandate, precum și textele narative incluse în programa examenului. Printr-un singur click, în cel mai scurt timp și în condiții grafice prietenoase, liceenii și toți cei interesați pot continua studiul de acasă.

Ne dorim ca gestul nostru să fie considerat util, mai ales că ne așteptăm la o largă difuzare a acestui proiect. Am înștiințat Inspectoratul Școlar Dolj cu privire la această inițiativă și ne așteptăm la o diseminarea cât se poate de amplă către toate liceele și colegiile din Craiova și nu numai”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

În mod evident, liceenii și cei interesați de completarea prezentei bibliografii sunt invitați să formuleze propuneri și sugestii de scanare și încărcare pe site, la adresa de e-mail: bib@aman.ro.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban

 

            Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă seria activităților culturale, organizate în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”, proiect prin care dorim să fim cât mai aproape de utilizatorii noștri, cu o acțiune inedită, intitulată „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”.

În cadrul acestei noi acțiuni, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, precum și pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, vom oferi posibilitatea de a viziona în premieră în România spectacole de teatru și operă ce poartă amprenta marelui regizor Andrei Șerban, spectacole care nu au fost până acum accesibile publicului din țara noastră.

Deschidem această serie a vizionărilor pieselor regizate de Andrei Șerban cu piesa „L’Avare(Avarul), comedie satirică în cinci acte a dramaturgului francez Molière, care va putea fi vizionată miercuri, 25 martie 2020, începând cu ora 20.00. Piesa pe care o oferim spre vizionare a fost jucată în limba franceză pe scena teatrului „Comedie-Française” din Paris, în anul 2000.

Înregistrarea acestui spectacol face parte dintr-o colecție extrem de valoroasă, care a intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” grație amabilității regizorului Andrei Șerban. Domnia sa a donat peste 1000 de unități de bibliotecă, ce constau în cărți, reviste, ziare, fotografii, casete video, dvd, cd cu piese de teatru și spectacole de operă, caiete de regie, precum și obiecte personale, care se regăsesc în fondul „Andrei Șerban”, fond deținut de Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

În cadrul acestei acțiuni, vom pune la dispoziția utilizatorilor pe pagina de facebook a instituției și alte spectacole de teatru, jucate pe marile scene ale lumii. Pe langă spectacole de teatru, vom oferi spre vizionare și spectacole de operă, puse în scenă de marele Andrei Șerban, spectacole la care publicul din România va  avea pentru prima dată acces, precum și interviuri și filme documentare dedicate carierei regizorului american de origine română. Difuzările vor fi disponibile în direct, de la ora 20.00, lunea și miercurea, pe pagina de facebook a Bibliotecii Aman, iar marțea și joia, de la ora 11.00, pe pagina de facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românescu. De asemenea, Biblioteca oferă televiziunilor locale acordul de preluare și difuzare a acestor materiale în cadrul programului propriu”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Inițiativa Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” de difuzare a acestor spectacole a fost primită cu entuziasm de regizorul Andrei Șerban. Aflat în Statele Unite ale Amercii, domnia sa ne-a transmis un mesaj:  „Niciodată nu am crezut în teatrul filmat TV. Îi lipsește oxigenul, care e contactul direct cu publicul și spontaneitatea reacțiilor, adică a treia dimensiune. L-am folosit eu însumi, dar ca o utilitate documentară. Și totuși, în acest moment special, susțin entuziast inițiativa lui Lucian Dindirică și a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj. Trăim clipe unice, ni se cere să fim solidari, dar ne regăsim dimpotrivă solitari, iar teatrul care ne ajută să fim împreună, ca să ieșim din singurătate, și-a închis porțile (sper temporar). Deși nu e directă, cred că totuși merită avută experiența de a vedea niște actori de excepție ai unor companii cu renume internațional, precum Comedia Franceză (și altele care vor urma) și a fi martori ai unor montări de mari texte clasice într-o viziune pe care am dorit-o nouă și cât mai vie. M-am întrebat des de ce lucrez in teatru. Unul dintre răspunsuri ar fi: ca să transmit bucurie altora. Deși refugiați la domiciliu, sper să beneficiem împreună de energia vitală a teatrului.”

Dintre spectacolele pe care le oferim spre vizionare în perioada urmatoare, amintim: „Îmblânzirea  scorpiei” – William Shakespeare, „Neguțătorul din Veneția” – William Shakespeare, „Peer Gynt” – Henrik Ibsen, „Regele cerb” – Carlo Gozzi.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Zilele Elena Farago. Ediția 43 (online)

În perioada  24–27 martie, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează cea de-a 43-a ediție a Zilelor Elena Farago.

Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare, în aceste zile, atât printr-o expoziție online de carte, prin înregistrări diverse, trimise de elevi și încărcate pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, cât și prin difuzarea online, prin intermediul aceluiași canal de comunicare, a următoarelor filme documentare realizate de bibliotecari:

  • Personalități craiovene: Elena Farago (1878 – 1954);
  • Elena Farago, prietena copiilor.

 

Totodată, vineri, 27 martie 2020, se va desfășura concursul de recitare și ilustrare „Elena Farago” – Prietena copiilor, ediția a XVI-a. Activitatea este organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, sub coordonarea profesoarei Elena Gavrilă. Participanții, elevi în clasele a II-a la instituția de învățământ anterior menționată, sunt coordonați de profesorii: Diana Asproiu, Rebeca Mitru, Alexandru Roșculescu și Carina ispas. După depășirea situației de criză pe care o traversăm, toți participanții sunt așteptați la bibliotecă pentru ridicarea premiilor. Tot vineri, 27 martie 2020, la ora 11:00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” va fi difuzat un scurt material de promovare a Casei Memoriale Elena Farago.

Elena Farago este unul dintre cei mai iubiți autori de texte pentru copii din istoria Literaturii Române. Mă întreb dacă este cineva care nu a recitat, măcar o dată în viață, „Gândăcelul” sau „Cățelușul Șchiop”. Anul acesta, manifestarea noastră de tradiție „Zilele Elena Farago se va desfășura într-un mod atipic pentru o astfel de activitate. Absolut toate evenimentele se vor desfășura online: vizionări de documentare, expoziții de carte sau recitări și lecturi în mediul virtual. Vineri, pentru a marca ziua de naștere a poetei, vă vom invita la un tur virtual al Casei Memoriale care portă numele Elenei Farago.  Acesta va fi transmis în direct, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. În cadrul transmisiunii live, colegele noastre, Letiția Toma și Alina Pencea, vor prezenta lucruri mai puțin cunoscute despre viața și activitatea Elenei Farago”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Elena Farago a fost poetă, scriitoare, traducătoare, Cetățean de onoare al municipiului Craiova, precum și director al Fundației Aman vreme de peste trei decenii.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție online de carte

Crizele nu țin cont de poezie, dar oamenii da. În 1999, UNESCO a proclamat marcarea „Zilei Internaționale a Poeziei”  în data de 21 martie. În ultimii ani, fără excepție, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a organizat diferite activități cu prilejul acestei zile. Prin expoziții de carte ori prin diferite întreceri poetice, am relevat de fiecare dată semnificația Zilei Internaționale a Poeziei.

De această dată, ținând cont de împrejurări, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” propune o expoziție exclusiv online. În cadrul acesteia, se regăsesc autori ale căror opere fac parte din colecțiile bibliotecii. Expoziția reunește nume diverse, de la câștigători ai premiului Nobel pentru Literatură, precum RabindranathTagore și Bob Dylan, la poeți români, precum Alexandru Macedonski, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana sau Nina Cassian.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

„Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” implementează, de-a lungul perioadei speciale în care ne aflăm, proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. Fiind vorba despre un program cu multiple activități și ramificații, proiectul se vrea o alternativă exclusiv online la programele educaționale de care, în număr mare, se bucură un număr consistent de utilizatori. Ne dorim ca, împreună cu stakeholderii noștri, să desfășurăm o serie de activități interactive pentru cititorii care, în vremuri normale, frecventează biblioteca în număr mare.

În acest sens, am demarat marți, 17 martie 2020, activitatea „Ora de poveste”, un proiect interactiv prin care, prin intermediul poveștilor mai lungi sau mai scurte, ne dorim să insuflăm copiilor pasiunea pentru lectură. Cum serviciile de împrumut și consultare a cărților rămân suspendate de-a lungul perioadei pe care o traversăm, lectura online este cea mai bună inițiativă pentru cultivarea pasiunii pentru citit. În zilele și săptămânile viitoare, în limite rezonabile, vom completa programul de lectură cu „pastile” interactive dedicate adulților. Pentru că ne dorim o experiență interactivă pentru toate părțile implicate, cititori și ascultători deopotrivă, vă invităm să ne împărtășiți sugestiile și preferințele voastre de lectură. Putem da curs oricăror povești și oricăror fragmente și pasaje îndrăgite.

În completarea acestei prime activități, lansăm o a doua acțiune. În acest caz, actorii vor fi chiar cititorii și utilizatorii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Pentru că lectura are în continuare sens, cu atât mai mult în împrejurări delicate, vă invităm să vă înregistrați recitând o poezie sau citind o poveste ori un fragment despre care credeți că merită să fie cunoscut de un număr cât mai mare dintre noi și, ulterior, să trimiteți materialul pentru a-l încărca pe pagina noastră de Facebook. Adresăm această invitație copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 20 de ani. Așteptăm înregistrările, fie pe WhatsApp, la numărul 0738773594, fie la adresa de e-mail bib@aman.ro.

Înregistrarea nu trebuie să depășească 10 minute și, dacă decideți să dați curs acestei aventuri consacrate susținerii lecturii, vă invităm să încheiați înregistrarea cu expresia: „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. În demersul nostru se vor implica și numeroși scriitori locali. Le-am lansat invitația și ne așteptăm să confirme gradul de încredere de care se bucură în rândul pasionaților de lectură.

O altă activitate la care ne-am gândit și în a cărei utilități credem cu tărie este găzduirea de lecții pregătitoare pentru școlarii și liceenii aflați în ani terminali. Pregătirea pentru cele două examene importante – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – nu poate suferi întârziere. Prin urmare, ne arătăm disponibilitatea de a pune la dispoziție spații curate și aerisite, dar și echipamente și materiale didactice tuturor profesorilor interesați. Prin intermediul mijloacelor și tehnologiilor moderne disponibile la bibliotecă, profesorii sunt invitați să desfășoare cursuri și activități complementare pentru toți elevii preocupați de pregătirea și asimilarea informațiilor pentru examenele de final de ciclu. Ca atare, ne adresăm profesorilor cu invitația de a da curs proiectului nostru. La cerere, profesorii își pot desfășura lecțiile „la distanță”.

În aceeași ordine de idei, ne preocupăm de scanarea integrală a bibliografiei necesare, atât pentru susținerea Evaluării Naționale, cât și pentru pregătirea pentru Bacalaureat. Vom începe cu disciplina Limba și Literatura Română și, în trecerea timpului, vom continua cu toate celelalte discipline de examen. Printr-un singur click, în cel mai scurt timp, elevii și toți cei interesați vor putea descărca toate cărțile, manualele și lucrările necesare pentru continuarea studiului de acasă.

„Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” rămâne alături de oameni și vine în întâmpinarea dorințelor și nevoilor utilizatorilor ei. #RamanemImpreuna, chiar și de la distanță! #CitimImpreuna: voi de acasă și noi de la bibliotecă. Apoi împărtășim tuturor experiențele din cărți. Ne adaptăm programele și serviciile pentru toate categoriile de public. Ne gândim și la cei mici, dar și la cei care anul acesta susțin examenele de capacitate și pe cel de maturitate. Pentru ei vom digitiza în regim de urgență întreaga bibliografie pentru fiecare examen în parte. Vom avea și expoziții de carte, dar și prezentări de carte din tezaurul bibliotecii. De săptămâna viitoare vă vom propune spre vizionare, în premieră absolută în România, piesele regizate de marele Andrei Șerban”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Evident, suntem deschiși către orice concept și activitate compatibile cu sensul general al proiectului: „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. În acest sens, vă invităm să trimiteți propunerile, fie pe WhatsApp, la numărul 0738773594, fie la adresa de e-mail bib@aman.ro. Pentru orice alte nelămuriri, vă invităm să apelați numărul de telefon: 0251532267


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cenaclul „Literatura la noi acasă” – Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 6 martie 2020, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Magnolie violet”, autor Cristina Mariana Bălășoiu. Evenimentul se desfășoară în cadrul întâlnirilor lunare organizate de Cenaclul „Literatura la noi acasă”. La acțiune sunt invitați: Constantina Dumitrescu, Florinel Scurtu, Cornelia Georgescu, Rodica Nicoleta Ion, Lorin Cimponeriu și Nana Ileana Filip.

Cristina Mariana Bălășoiu s-a născut în 12 iunie 1979, în Craiova. Membru în următoarele organizații: Cafeneaua Literară „Cetatea Băniei” (2014 – 2016), Clubul Scriitorilor Macedoneni, respectiv Societatea Scriitorilor Olteni (2017 – 2018). A redactat numeroase volume, în calitate de autor sau coautor, și este președinte fondator al Cenaclului „Literatura la noi acasă”.

 


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 5 martie 2020, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Înghețata și alte povestiri din anii 80”, autor Alexandru Băloi (Lisandru). La eveniment și-a anunțat participarea Iulia Teodorescu.

„La 17 iunie 1969 apare pe lume, prin milă Divină, în familia lui Ion Băloi și Elena, zisă Lineta, fiul cel mic Alexandru Băloi, zis Lisandru. Scriitorul este al patrulea copil din familie, după frații săi: Trifu, Ionică și Cleopatra (Măria). Chiar ei sunt protagoniști ai diverselor întâmplări descrise în această carte. Urmează cursurile școlii generale în localitatea natală, liceul în orașul de lângă râul Olt – Slatina. Efectuează stagiul militar, urmează cursurile militare de ofițeri și ale Academiei Militare București, promoția 101, și, din 2017, se dedică scrisului. Lucrarea de față este lancea care sparge gheața indeciziei, cartea amintirilor și trăirilor din copilăria sa, o intitulează sugestiv după o povestire: ÎNGHEȚATA și alte povestiri din anii 80”.

Alexandru Băloi, în Postfața volumului


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”