„Marea Unire de la 1918 atunci și acum”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Serviciul Depozit General și Săli de Lectură, oranizează luni, 27.11.2017, ora 9:30, activitatea denumită ”Marea Unire de la 1918 atunci și acum”. La acțiune vor participa elevii clasei a IX-a și a XI-a  de la Colegiul Național “Frații Buzești”, însoțiți de profesorii Irina Căpățână și Oprea Pandia.

Înfăptuirea Marii Uniri din 1918 reprezintă atât realizarea dezideratului reunirii tuturor românilor în cadrul acelorași hotare, cât și împlinirea celui mai important proiect de țară pentru care, cu începere din 1848, au militat generații de români proveniți din toate categoriile societății. La finele Marelui Război,  conflict care s-a tradus, pentru România, în pierderi umane și materiale enorme, entuziasm încordat și agonie sfâșietoare, evoluțiile militare, politice și teritoriale specifice anului 1918 s-au concretizat într-un mod cu totul surprinzător chiar și pentru cei mai optimiști dintre români. Unirile Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România antebelică, acte istorice consumate succesiv în anul de grație 1918,  conferă întregului proces istoric aureola unui moment astral,  irepetabil, identitar și național deopotrivă.

Acțiunea organizată la bibliotecă pentru marcarea celor aproape 99 de ani trecuți de la Adunarea de la Alba Iulia  (1 decembrie 1918),  realitate istorică prin care se încununa șirul evoluțiilor favorabile inițiate în primăvara aceluiași an,  are rolul de a rememora faptele eroice și patriotice săvârșite de români, contemporani ai Marelui Război. Privirea retrospectivă, evaluarea obiectivă a evenimentelor fondatoare de acum un secol, se constituie într-o acțiune educativă utilă pentru prezent.

Acțiunea este coordonată de bibliotecarul Stela-Marinela Bogoslov.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansarea Anului Centenarului la Aman

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” desfășoară luni, 27 noiembrie, o serie de proiecte cu caracter cultural-educativ. Activitățile planificate se încadrează în seria de acțiuni consacrate “lansării Anului Centenarului”, eveniment organizat sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale. 

Astfel, elevii de la Școlile Gimnaziale “Nicolae Bălcescu” și Murgași, Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu” și Palatul Copiilor Craiova, vor participa la trei ateliere interactive de istorie, respectiv vizionarea filmului istoric “Capcana mercenarilor”. De asemenea, atât pentru elevii participanți cât și pentru utilizatorii bibliotecii, în Salonul Expozițional va fi organizată expoziția de carte și periodice cu titlul “Centenarul Marii Uniri de la 1918” .

Programul activităților de luni, 27 noiembrie:

Ora 1200, Sala “Acad. Dinu C. Giurescu”Atelier interactiv: “Portrete de eroi ai Primului Război Mondial”. Participă elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” ,coordonați de profesorii Simona Ciolacu, Loredana Nicolae și Maria Irimescu;

Ora 1200, Sala “Marin Sorescu” Vizionare de film istoric: “Capcana mercenarilor”, 1981, în regia Sergiu Nicolaescu. Participă elevii Școlii Gimnaziale Murgași, coordonați de profesor Neagu Daniela;

Ora 1300, Sala “Acad. Dinu C. Giurescu” – Atelier interactiv: “Portrete de eroi ai Primului Război Mondial”; Prezentarea pregătită de elevii de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” – “Amilcar Săndulescu, fiul eroului necunoscut”, coordonați de profesor Nori Cadea;

Ora 1430, Sala “Acad. Dinu C. Giurescu” – Atelier interactiv: “Portrete de eroi ai Primului Război Mondial”. Participă elevi de la Palatal Copiilor Craiova, coordonați de profesorii Felicia Calmuc și Adriana Gavrilă.

Activitățile sunt coordonate de bibliotecarii Sofia Lavinia Cercel și Mădălina Băileșteanu.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Conferință de presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” alături de Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” organizează luni, 27 noiembrie, începând cu ora 15.30, în sala “Marin Sorescu” (American Corner), o conferința de presă pe marginea lansării Kitului Educațional rezultat în urma implementării proiectului “CRESC la bibliotecă”.

Obiectivul conferinței de presă constă în prezentarea Kitului Educațional, veritabil instrument de lucru necesar tuturor celor preocupați de implementarea de activități culturale și educative subsumate marcării Centenarului Marii Unirii din 1918. Caracterul flexibil și adaptabil al activităților incluse în Kitul Educațional, multitudinea de exemple, situații și ipoteze de lucru propuse spre implementare, se constituie într-un catalog de bune practici, recomandări și indicații cu privire la studiul grupului țintă, adaptarea mediului de lucru și, implicit, a facilitatorului în acord cu nevoile respectivului grup, precum și planuri de lecție cu o structură accesibilă. Lansarea și prezentarea Kitului Educațional vor fi realizate de Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov.

Prin prezentarea și diseminarea experiențelor, principiilor și valorilor în baza cărora s-a desfășurat proiectul “CRESC la bibliotecă” se urmărește atât promovarea culturii incluzive, bazată pe asigurarea și încurajarea accesului liber la cultură și educație, cât si înlăturarea unor termeni anacronici precum “excludere” și “izolare” din discursul public cultural și social.

Proiectul “CRESC la bibliotecă”, lansat de Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” din Braşov şi implementat în patru biblioteci publice din România: Braşov, Craiova, Reşiţa şi Zalău, a constat în desfăşurarea unui număr de trei ateliere interactive de istorie, corespondenţă şi tehnică a interviului, activităţi subsumate unor subiecte istorice precum “Marea Unire din 1918” şi “Participarea României la Primul Război Mondial”. La atelierele interactive desfăşurate la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” au participat 10 copii de la centrele sociale aflate în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”