„Marea Unire de la 1918 atunci și acum”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Serviciul Depozit General și Săli de Lectură, oranizează luni, 27.11.2017, ora 9:30, activitatea denumită ”Marea Unire de la 1918 atunci și acum”. La acțiune vor participa elevii clasei a IX-a și a XI-a  de la Colegiul Național “Frații Buzești”, însoțiți de profesorii Irina Căpățână și Oprea Pandia.

Înfăptuirea Marii Uniri din 1918 reprezintă atât realizarea dezideratului reunirii tuturor românilor în cadrul acelorași hotare, cât și împlinirea celui mai important proiect de țară pentru care, cu începere din 1848, au militat generații de români proveniți din toate categoriile societății. La finele Marelui Război,  conflict care s-a tradus, pentru România, în pierderi umane și materiale enorme, entuziasm încordat și agonie sfâșietoare, evoluțiile militare, politice și teritoriale specifice anului 1918 s-au concretizat într-un mod cu totul surprinzător chiar și pentru cei mai optimiști dintre români. Unirile Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România antebelică, acte istorice consumate succesiv în anul de grație 1918,  conferă întregului proces istoric aureola unui moment astral,  irepetabil, identitar și național deopotrivă.

Acțiunea organizată la bibliotecă pentru marcarea celor aproape 99 de ani trecuți de la Adunarea de la Alba Iulia  (1 decembrie 1918),  realitate istorică prin care se încununa șirul evoluțiilor favorabile inițiate în primăvara aceluiași an,  are rolul de a rememora faptele eroice și patriotice săvârșite de români, contemporani ai Marelui Război. Privirea retrospectivă, evaluarea obiectivă a evenimentelor fondatoare de acum un secol, se constituie într-o acțiune educativă utilă pentru prezent.

Acțiunea este coordonată de bibliotecarul Stela-Marinela Bogoslov.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *