Conferința Națională BiblioNEXT

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, organizează în perioada 10-14 mai 2023, conferința Națională – BiblioNEXT, cu tema „Biblioteca publică – sursă de promovare și păstrare a memoriei locale”.

Tema conferinței reflectă preocupările constante ale ANBPR în domeniul Memoriei și cunoașterii locali, având scopul de a evidenția rolul major pe care îl au bibliotecile publice în colectarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural local, acestea constituindu-se în instituții emblematice care depozitează și transmit mărturii scrise generațiilor viitoare.

În deschiderea Conferinței BiblioNEXT, care va avea loc joi, ora 10.00, la Muzeul de Artă – Centrul „Constantin Brâncuși”, vor lua cuvântul:

 • Lucian Dindirică, Manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj
 • Cosmin Vasile, Președintele Consiliului Județean Dolj
 • Dan Diaconu, Prefect Județul Dolj
 • Adrian Cioroianu, Director Biblioteca Națională a României
 • Maria Cristina Firu, Prim-vicepreședinte ANBPR

Începând cu ora 15, la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, se va desfășura o serie de 11 sesiuni în plen, moderate de Gabriel Cărăbuș. Programul zilei se va încheia cu o vizită la Casa Dianu, sediul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Vineri, 12 mai 2023, cea de-a doua zi a Conferinței Naționale ANBPR, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” va continua seria sesiunilor în plen, În intervalul 11-17, în sălile „Acad. Dinu C. Giurescu” și „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, invitații vor participa la 24 de sesiuni pe diverse teme de interes.

Sâmbătă, 13 mai 2023, participanții la Conferința Națională ANBPR -BiblioNEXT vor vizita:

 • Muzeul Olteniei – Secția de Istorie și Arheologie
 • Casa Băniei – Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie
 • Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”
 • Muzeul de Artă, Centrul „Constantin Brâncuși”
 • Centrul Vechi
 • Parcul „Nicolae Romanescu”
 • Grădina Botanică

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte – „Iorgu”

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 11 mai, lansarea volumului „Iorgu”, autor Adrian Jicu, Editura Humanitas, București, 2022.

Lansarea de carte va avea loc la ora 16.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în prezența invitatului Gabriela Gheorghișor. Moderatorul evenimentului va fi Silviu Gongonea.

Acestei cărți i-a venit sorocul, pe neașteptate, în 2020. Am scris-o, cu nesfărșite reveniri și ezitări, într-un moment dificil pentru mine. M-a refugiat în lumea lui Bacovia, încercând să îl înțeleg, dincolo de clișee și prejudecăți. Sper ca „Iorgu” să spună povestea unui om viu. Dacă am reușit sau nu, vor decide cititorii...” – Adrian Jicu

Lansare volumului „Iorgu” face parte din seria evenimentelor cuprinse în programul Conferinței Naționale a ANBPR – BiblioNEXT, ce se desfășoară la Craiova, în perioada 10 -14 mai 2023.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”