Festivalul Internațional „Alexandru Macedonski”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Primăria Craiova și Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, organizează în zilele de 2 și 3 iunie 2023, cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski”.

Festivalul Internațional „Alexandru Macedonski” reunește numeroși scriitori de prestigiu, critici și istorici literari, profesori universitari, cercetători, jurnaliști din țară și străinătate (Republica Moldova, Italia, Serbia și Spania).

Alexandru Macedonski, autorul Nopților și al Rondelurilor și-a legat începuturile poetice de Oltenia natală, copilărind la conacul familiei de la Pometești, comuna Goești și la casa din Craiova, situată în „Mahalaoa Sf. Ioan Sebastian” sau „a Cernăteștilor”, la marginea orașului vechi, unde în prezent se află Grădina Botanică. A urmat cursurile școlare în fostul local al Liceului Carol I („Lyceul/ Gimnasiul Mare din Craiova”) până în clasa a V-a, studii încheiate cu certificat de absolvire. La Craiova a scris și primele lui poezii, începând cu anii de școală, continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate, orașul fiind, în acea perioadă, cel de-al doilea cămin al viitorului poet.

În celebra sa „Istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, George Călinescu scria: „Câte strofe din opera lui Macedonski rezistă, sunt ale unui poet mare, tot aşa de mare ca şi Eminescu în punctul cel mai înalt atins.”

Poetul va fi omagiat la bustul său din bronz din Grădina Botanică, printr-un moment artistic și depuneri de flori, precum și în cadrul unui simpozion științific.

Comunicările susținute de invitați cu acest prilej vor fi publicate în volumul V al „Caietelor macedonskiene”, ce urmează a fi lansat pe 24 noiembrie, ziua morții marelui scriitor oltean.f

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Pătura care citește

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” invită toți craiovenii, joi, 1 iunie 2023, de la ora 18, pe pajiştea verde din spatele Statuii „Mihai Viteazul”, la evenimentul cultural „Pătura care citeşte”.

Ajuns la cea de-a cincea ediție, „Pătura care citește” a devenit un eveniment așteptat cu nerabdare de craiovenii care vor să petreacă o după amiază plăcută, citind o carte în aer liber, așezați pe o pătură, sau urmărind un spectacol de muzică și poezie.

Pentru cei care nu și-au luat de acasă o pătură sau o carte, bibliotecarii pun la dispoziție, ca în fiecare an, pături și cărți atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Programul manifestărilor va cuprinde numeroase evenimente culturale:

  • lecturi publice
  • spectacol de muzică și dans oferit de elevi ai școlilor craiovene
  • expoziție de pictură organizată de Cenaclul de Arte Vizuale „Constantin Brâncuși”
  • sesiune de Portrete la minut realizate de artist plastic Eugen Dumitru și artist plastic George Lazăr, membri ai ”Cenaclului de Arte Vizuale Constantin Brâncuși” și multe alte surprize.

Pe toată durata evenimentelor, bibliotecarii vor oferi celor mici baloane, materiale promoționale, culori și cărți de colorat, pictură de față.

Evenimentul „Pătura care citește” este marcă înregistrată a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”