De la alfabetul chirilic la scrierile secolului XXI

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj, organizează în perioada 23 aprilie-30 mai o expoziție de documente și cărți ce cuprinde scrieri despre Sfinții Chiril și Metodiu, precum și lucrări în alfabetul chirilic.

Expoziția este prilejuită de două sărbători importante: pe 23 aprilie celebrăm Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor și, în același timp, Ziua Națională a Bibliotecarilor din România, iar  pe 11 mai îi celebrăm pe Sfinţii Chiril şi Metodiu, consideraţi până astăzi părinţii unei culturi care a schimbat istoria lumii.

În cadrul expoziției pot fi văzute cărti și documente rare, printre care: Carte de citire (Bucăţi scrise cu litere chirilice în deosebite veacuri), cu o introducere asupra limbei romînesci de A. Lambrior, cu adaos de texte din Psaltirea Şcheiană, din Codicele Voroneţian şi 5 documente în original de Gh. Ghibănescu, ediţia a 3-a, Iași, Editura Librăriei Isr. Kuppermann, 1893; Ecaterina Şt. Piscupescu, Literatura slavă din Principatele Române în veacul al XV-lea: după manuscrisele slave din Biblioteca Academiei Române, Bucureşti, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, 1939; Ioan Bianu și Nicolae Cartojan, Album de paleografie românească (Scrierea chirilică), ediţia a 3-a, Bucureşti, Tiparul „Cartea Românească”, 1940; M. Strajan, Alfabetul chirilic urmat de note istorice şi de felurite modele de scriere vechie, a 3-a ediţie revăzută, Craiova, Institutul de Editură Ralian & Ignat Samitca, [s.a.]; Pr. prof. dr. Ene Branişte și prof. Ecaterina Branişte, Dicţionar enciclopedic de cunoştinţe religioase, Caransebeş, Editura Diacezană, 2001; Enciclopedia religiilor, traducere Nicolae Constantinescu, Bucureşti, Editura Pro-Editura, 2005, etc….

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților, de la cele tradiționale la cele digitale, toate aducând o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic, reprezentând unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

Transformări majore au avut loc de-a lungul timpului și în privința scrierii. Pe teritoriul slav, trecerea de la cuvântul vorbit la cel scris se datorează eforturilor fraților Chiril și Metodiu. Ei au creat o limbă cultă pentru exprimarea de concepte profunde și subtile. Datorită personalității puternice, a realizărilor pe plan religios (traducerea Sfintei Scripturi) și plan cultural, a memoriei colective în care au rămas adânc întipăriți, Chiril și Metodiu au fost recunoscuți și cinstiți drept sfinți încă de la moarte.

Pe teritoriul românesc, scrierea chilirică reprezintă o pagină importantă din existența noastră și ne poate astăzi ajuta să înțelegem trăirea de aproape cinci sute de ani a strămoşilor noștri. Cărțile bisericești răspândite pe teritoriul românesc, începând cu secolele X-XV, au fost scrise în alfabetul inventat de sfinţii Chiril și Metodiu, grafia rămânând aproape neschimbată. Înlocuirea integrală a alfabetului chirilic cu cel latin (trecând printr-un alfabet de tranziție) a fost decretată în România la 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Personajul preferat în culoare îmbrăcat

 

 

                                           Comunicat de presă

                          Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 23-26 aprilie o nouă activitate în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, activitate intitulată „Personajul preferat în culoare îmbrăcat”.

Astfel, colectivul Secției pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” oferă participanților înscriși în proiect o temă prin intermediul căreia vor întâlni personaje îndrăgite din lumea mirifică a basmelor și poveștilor, precum Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Tom Degețel, Hansel și Gretel, Muzicanții din Bremen, Scufița Roșie.

Cum obiectul muncii într-o bibliotecă este cartea, nu o să lipsească o miniexpoziţie de carte.

Vor răspunde invitației preșcolari și școlari  de la următoarele grădinițe și școli:

Luni,  23 aprilie

Orele      09.00-10.00 Școala Gimnazială Gheorghe Bibescu

10.00-11.00 Grădinița Ethos

11.00-12.00 Grădinița Ștefan Velovan

                                    12.00-13.00 Școala Gimnazială Mihai Viteazul

 

Marți, 24 aprilie

Orele       09.00-10.00 Grădinița Căsuța Fermecată

10.00-11.00 Grădinița Ion Creangă

11.00-12.00 Grădinița Otilia Cazimir

12.00-13.00 Școala Gimnazială Mihai Viteazul

 

Miercuri, 25 aprilie

Orele     09.00-10.00 Grădinița Dumbrava Minunată

10.00-11.00 Grădinița Tudor Vladimirescu

11.00-12.00 Grădinița Otilia Cazimir

12.00-13.00 Școala Gimnazială Castranova

 

Joi, 26 aprilie

Orele       09.00-10.00 Grădinița Dumbrava Minunată

10.00-11.00 Grădinița Tudor Vladimirescu

11.00-12.00 Grădinița Paradisul Copiilor

                                      12.00-13.00 Școala Gimnazială Nicolae Romanescu

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”