Festivalul Internațional „Alexandru Macedonski”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Primăria Craiova și Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, organizează în zilele de 2 și 3 iunie 2023, cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski”.

Festivalul Internațional „Alexandru Macedonski” reunește numeroși scriitori de prestigiu, critici și istorici literari, profesori universitari, cercetători, jurnaliști din țară și străinătate (Republica Moldova, Italia, Serbia și Spania).

Alexandru Macedonski, autorul Nopților și al Rondelurilor și-a legat începuturile poetice de Oltenia natală, copilărind la conacul familiei de la Pometești, comuna Goești și la casa din Craiova, situată în „Mahalaoa Sf. Ioan Sebastian” sau „a Cernăteștilor”, la marginea orașului vechi, unde în prezent se află Grădina Botanică. A urmat cursurile școlare în fostul local al Liceului Carol I („Lyceul/ Gimnasiul Mare din Craiova”) până în clasa a V-a, studii încheiate cu certificat de absolvire. La Craiova a scris și primele lui poezii, începând cu anii de școală, continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate, orașul fiind, în acea perioadă, cel de-al doilea cămin al viitorului poet.

În celebra sa „Istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, George Călinescu scria: „Câte strofe din opera lui Macedonski rezistă, sunt ale unui poet mare, tot aşa de mare ca şi Eminescu în punctul cel mai înalt atins.”

Poetul va fi omagiat la bustul său din bronz din Grădina Botanică, printr-un moment artistic și depuneri de flori, precum și în cadrul unui simpozion științific.

Comunicările susținute de invitați cu acest prilej vor fi publicate în volumul V al „Caietelor macedonskiene”, ce urmează a fi lansat pe 24 noiembrie, ziua morții marelui scriitor oltean.f

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *